Najúspešnejší investori, v čom spočíva ich stratégia?

19. mája 2023

Cieľom každého, kto okúsi svet investícií je predovšetkým čo najlepšie  zhodnocovať svoje peniaze. Byť úspešným investorom nie je jednoduché, pretože neexistuje žiadna špeciálna stratégia, ktorá Vám zaručene dokáže zarobiť peniaze na finančných trhoch.

Úspešný investor má svoje vlastné overené postupy, vďaka ktorým postupuje a zhodnocuje svoje finančné prostriedky. Avšak nie všetky investície sú správne, preto je dobré sa učiť od najúspešnejších investorov, ktorí celé dekády dosahujú nadštandardné výnosy. Poďme si pozrieť zoznam tých najznámejších investorov.

1. Benjamin Graham 

Zdroj: Ilustračný obrázok

Benjamina Grahama môžeme poznať aj ako učiteľa Warrena Buffeta. Pracoval ako profesor, ekonóm a investor. Všeobecne je známy ako otec „hodnotového investovania“. Je autorom kníh Inteligentný investor a Analýza bezpečnosti, ktoré sa považujú za základ moderného investovania a dodnes sa používajú na výučbu hodín ekonómie. Jeho filozofia investovania zdôrazňovala predovšetkým fundamentálnu analýzu, minimálny dlh, investovanie typu „buy-and-hold“.

Základom jeho hodnotového investovania je predpoklad, že by sa mali nakupovať iba podhodnotené akcie. V praxi to vyzeralo tak, že Graham kupoval akcie s nízkou hodnotou a trpezlivo čakal, kým hodnota akcií narastie. Veril, že dlhšom časovom horizonte (10 až 20 rokov) ich hodnota stúpne a akcie sa ukážu ako ziskové.

Grahamove investovanie môžeme charakterizovať tak, že veľmi dlhý čas venoval študovaním spoločnosti (účtovné knihy, súvahy) do ktorých sa rozhodol investovať, kde si predovšetkým vyberal spoločnosti s nízkym dlhom a dlhoročnou históriou výplat dividend.

2. Warren Buffett

Zdroj: Ilustračný obrázok

Warren Buffet je považovaný za jedného z historicky najúspešnejších investorov. Bol žiakom Benjamina Grahama a je prezývaný aj ako „veštec z Omahy“. V roku 2022 bol 5. najbohatší človek na svete. Warren Buffet začal investovať už v detstve. Vo svojich 11 rokoch kúpil svoju prvú akciu.

Buffet kopíroval investičnú stratégiu svojho učiteľa, keďže investoval do podhodnotených akcií spoločností s kvalitným vedením. Nerád sa púšťal do rizikových investícií a je známym odporcom kryptomien, finančných derivátov a rizikových cenných papierov. Najradšej investoval do overených spoločností, preto dnes má v portfóliu akcie spoločností ako Coca-Cola, Apple, Bank of America, alebo Apple.

Jeho holdingová spoločnosť Berkshire Hathaway patrí dnes k 50 najväčším spoločnostiam na svete. Spoločnosť pôsobí v energetike, poisťovníctve a priemysle. Úspechom Buffeta je jeho trpezlivosť a disciplína, ktorá mu zhodnocuje majetok.

3. Peter Lynch 

Zdroj: Ilustračný obrázok

Peter Lynch je americký investor a manažér jedného z najväčších amerických fondov Fidelity Magellan v rokoch 1977 až 1990. Počas jeho pôsobenia a riadenia fondu zvýšil jeho hodnotu  na viac ako 14 miliárd dolárov. Viackrát dokázal poraziť aj akciový index S&P 500.

Jeho investičná stratégia bola charakteristická tým, že v období rastu investoval do rastových akcií a naopak v období recesie vedel fond rýchlo preorientovať na také akcie, ktoré počas horšieho obdobia nestrácajú významnú časť svojej hodnoty. Rád vlastnil viacero akcií naraz, nakoľko veril, že zvyšuje šancu na nájdenie výnimočnej akcie.

Peter Lynch je autorom knihy „One up on Wall Street“. Veril, že obyčajný človek dokáže poraziť trh, ak venuje dostatočnú pozornosť skúmaniu finančných dokumentov spoločnosti. Pretože takto nie je zahltený stovkami informácií ako portfólio manažéri a všíma si to, čo sa deje okolo neho.

4. Carl Icahn

Zdroj: Ilustračný obrázok

Carl Icahn sa stal najznámejším investorom 70. a 80. rokov. Bol označovaný aj ako „korporátny nájazdník“, keďže jeho stratégia spočívala v investovaní do menších firiem a ich pretransformovanie na úspešné spoločnosti.

V praxi to znamenalo nákup podhodnotených spoločností, ktoré mali zlé vedenie. V týchto spoločnostiach neustále zvyšoval svoj podiel, až kým nedosiahol to, že sa stal väčšinovým vlastníkom spoločnosti. Následne vymenil pôvodné vedenie spoločnosti, zaviedol rôzne opatrenia a ak spoločnosť do niekoľkých rokov nebola úspešná, tak ju postupne celú rozpredal konkurencii.

Icahnova najznámejšia investícia je do leteckej spoločnosti TWA, kde po získaní kontroly nad spoločnosťou sa zbavil všetkých jej aktív. Za necelé 3 roky na tomto obchode zarobil viac ako 469 miliónov dolárov.

5. Bill Ackman

Zdroj: Ilustračný obrázok

Bill Ackman je zakladateľom fondu Pershing Square Capital Management. Dôvodom Ackmanoveho úspechu je jeho aktivistický investičný prístup. To znamená, že Ackman kupuje veľké podiely vo verejných spoločnostiach, o ktorých si myslí, že by boli úspešnejšie po vykonaní rôznych prevádzkových a štrukturálnych zmien. Po získaní a upevnení svojho vplyvu v spoločnosti donúti spoločnosť upraviť svoje podnikanie. Keď spoločnosť dosiahne svoju cieľovú hodnotu, Ackman svoje podiely predáva.

Svoje portfólio udržiava vysoko koncentrované a nemá rád veľkú diverzifikáciu. V období od roku 2003 do roku 2021 Ackman vygeneroval ročný výnos 17,1 %, čím výrazne prekonal S&P 500 s ročným výnosom 10,2 %. Doteraz najvýznamnejší Ackmanov obchod bol z decembra 2019, kedy akciové trhy boli na svojich maximách. Veril, že v ďalších mesiacoch dôjde k ich prepadu, čo sa potvrdilo začiatkom roku 2020 príchodom pandémie Covid-19. Na tejto predpovedi zarobil viac ako 2,6 miliardy dolárov.

To, akú investičnú stratégiu si zvolíte je na Vás. Avšak, keď sme už pri odporúčaniach najväčších investorov, dôležité je mať v investíciách tú správnu disciplínu a trpezlivosť. V rámci diverzifikácie rizika zostáva jasnou voľnou pasívne investovanie do najväčších svetových indexov, ktoré z dlhodobého hľadiska majú stále rastúci charakter a v priebehu niekoľkých rokov vedia výrazne zhodnotiť majetok. Preto máme v našich portfóliách vybrané ETF fondy najväčších svetových správcov, ktorí ponúkajú to najlepšie čo moderné investovanie prináša.

Zdroj titulnej fotky: Canva

Investovanie pre deti

Každý rodič sa snaží dať svojim deťom to najlepšie. V snahe zaistiť im lepšiu budúcnosť rieši veľa otázok ohľadom správneho druhu sporenia. V dnešnom článku si ukážeme výhodnejšie alternatívy tvorby kapitálu pre deti.